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POLICY ON SOIL INVESTIGATION IN DESIGNATED LIQUEFACTION ZONES

ISSUE:
Liquefaction occurs when loosely compacted granular soils that are saturated with water are
subjected to seismic forces, effectively increasing the pore pressure and in turn, decreasing
shear strength and vertical bearing capacity. In general, liquefaction is not considered a threat
when the water table is deeper than 50 feet from the ground surface.

POLICY:
Section R401.4 of the 2011 County of Los Angeles Residential Code states that “the Building
Official shall determine whether to require a soil test (soil investigation) to determine the soil’s
characteristics at a particular location.” Such an investigation could include the assessment of
potential consequences of liquefaction and soil strength loss classified as “questionable soil,”
among other items. Therefore, Building and Safety Division has made a determination to rely on
maps and policies developed by the California Geological Survey which is an entity with vast
experience on Statewide geotechnical issues and responsible for creating liquefaction seismic
hazard maps. In addition, the California Public Resources Code specifically addresses the
geotechnical condition of liquefaction and under Section 2693 exempts “non-project” single
family dwellings from geotechnical investigations in these hazard areas (up to two stories when
not part of a development of four or more dwellings).

As a result, a construction not defined as “project” by the Seismic Hazard Mapping Act is not
subject to the requirement of a soil investigation within a designated liquefaction zone as defined
in the California Liquefaction Map. Additionally, the exempted construction does not need to be
referred to GMED for liquefaction review. Such “non-project” includes the following:

1) A single-family wood-frame or steel-frame dwelling, which includes up to three single-
family units (physically attached or detached structures), not exceeding two stories and
with a basement when that dwelling is not part of a development of four or more
dwellings. When a development is deemed a “project” or such structures does not
comply with conditions as stated in this paragraph, this RCM shall not be applicable,
and liquefaction policy will be governed by BCM 1803.5.11 Article 1.

2) Accessory and incidental structure(s) to a single-family dwelling such as garages,
carports, sheds and agricultural buildings not exceeding 3000 square feet in area and
two stories in height when located on the same lot. Otherwise, see BCM 1803.5.11
Article 1 for policy on liquefaction.

3) Accessory and incidental structure(s) to a single-family dwelling such as fences,
swimming pools, and retaining walls when located on the same lot.

This policy is applicable to buildings designed within the scope of the Residential Code as
defined as one- and two-family dwellings and townhouses not more than three stories above
grade plane in height with a separate means of egress and their accessory structures, and
meets all conditions as stated in Items 1 to 3 above. Regardless of whether the foundation
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design is based on either the Building or Residential Codes, the policy on liquefaction shall be
governed by this policy.

For other soil investigation policies, refer to RCM R401.4 Article 1 and 3.

For all “projects” and constructions not listed above, refer to BCM 1803.5.11 Article 1.

This policy is effective January 1, 2011, and shall remain in effect until repealed or replaced by
the Building Plan Check Section.

New RCM.
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